Grilovacia sezóna začala. Čo vám doma nesmie chýbať?

Grilovanie na záhrade je čoraz populárnejší spôsob stretávania sa s priateľmi. Môžete pozvať viac ľudí naraz, pokojne aj s deťmi, ktoré sa tiež na záhrade vyjašia do sýtosti, strávite spolu príjemný čas na čerstvom vzduchu a ešte si aj pochutnáte na skvelých dobrotách. Raz budete hostiteľom vy, inokedy možno pozvú vaši priatelia, či rodina, vás. Ak chcete mať pri grilovaní po ruke všetko potrebné, prečítajte si naše rady a tipy s bonusovými receptami na skvelé grilovacie dobroty.

barbecue-grill-party-tasty-food-wooden-desk_176420-1836

  1. Na začiatok si premyslite, koho chcete pozvať, naplánujte menu vrátane jedál a nápojov, spíšte si nákupný zoznam a nezabudnite na tých, ktorí trpia nejakými potravinovými intoleranciami. 
  2. Premyslite si, kde postavíte samotný gril a pri jeho výbere dbajte na kvalitu, kam pôjde odkladací a prípravný pult či stolík, kam koho usadíte a či pôjde aj o bazénovú párty alebo zorganizujete u vás na záhrade prípadne nejaké súťaže alebo hry pre deti. 
  3. Dajte svojim susedom vopred vedieť dátum, kedy bude u vás na záhrade väčšia partia ľudí, aby sa vedeli zariadiť v prípade, že majú malé deti, ktoré v tom čase spia. Kvôli dobrým medziľudským vzťahom sa snažte ukončiť párty do 22h, kedy začína čas nočného kľudu. 
  4. Uistite sa, že máte pokope potrebné grilovacie náčinie. Určite pamätajte na kuchársku rukavicu kvôli bezpečnosti, grilovacie ihly na prípravu mäsa a klobás, obruč na ich odkladanie a tiež kefu na čistenie grilu.  
  5. Pripravte si dostatočný počet tanierov, príborov aj pohárov, ktoré môžete kvôli prehľadnosti označiť farebnými slamkami. Stolovanie a servírovanie pri grilovačke rozhodne netreba len tak odbiť, pretože tvorí neoddeliteľnú súčasť skvelého pocitu z celej akcie. 
  6. Pri zostavovaní párty menu pamätajte na každého, ako na milovníkov mäsových pokrmov, tak aj na vegetariánov a vegánov. Mäso si naložte do marinády deň vopred, ráno pred grilovačkou si nakrájajte zeleninu, ktorú plánujete grilovať, a pripravte zeleninový šalát, dresingy a omáčky. 
  7. Dokonalou bodkou za letnými lahôdkami bude určite sladký dezert v podobe ovocného sorbetu, zmrzliny alebo ovocného šalátu. TIP naviac: ak chcete zažiariť, ugrilujte čerstvé broskyne alebo nektarinky a podávajte ich s vanilkovou zmrzlinou.
  8. Nezabudnite mať tiež pre hostí po ruke repelent, aby vás neobťažovali komáre, kliešte či iný hmyz. 

 

Pikantná grilovacia omáčka

V tejto omáčke môžete mäso marinovať alebo ho ňou potierať priamo pri grilovaní. Na jej prípravu budete potrebovať: 

  • 2/3 hrnčeka vínneho octu
  • 2/3 hrnčeka jablčného octu
  • 1/2 hrnčeka kečupu
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru alebo javorového sirupu či medu
  • 1/2 lyžičky pikantnej feferónovej (alebo srirarcha) omáčky
  • štipku soli
  • štipku sladkej papriky
  • štipku korenia. 

Všetky ingrediencie zmiešajte. Omáčku si môžete pripraviť vopred a skladovať v chladničke až 1 týždeň. 

young-men-roasting-barbecue-grill-cottage-countryside_176420-1852

Omáčka na marinovanie kuracieho mäsa

Mäso naložené v tejto marináde bude mäkké, krehké a určite si zaň vyslúžite titul kuchára roka!

2 PL olivového oleja

2 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno

1 hrnček kečupu

3 PL citrónovej šťavy

2 PL medu

2 PL vody

1 ČL horčice Dijon

1/2 ČL cesnakového prášku

1/4 ČL mletej papriky

štipku soli

štipku mletého čierneho korenia

Všetky ingrediencie zmiešajte do konzistencie krémovej omáčky a naložte do nej mäso večer vopred. Pred príchodom hostí ho už len ugrilujte, aby bolo čerstvé. 

Lahodné balíčky

Nie je nič jednoduchšie, ako ugrilovať mäso aj s prílohou naraz. Na tejto lahôdke si pochutia ako deti, tak aj dospelí. Do každého balíčka si pripravte:

2 zemiaky, umyté a nakrájané na mesiačiky alebo kolieska

1 hrubší, grilovací párok

1 menšiu cibuľu, nakrájanú na mesiačiky

½ hrnčeka strúhaného syra, napr. Eidam, Cheddar a podobne

2 PL pikantnej grilovacej omáčky (recept vyššie)

alobal

Nastrihajte si alobalové štvorce. Každý z nich potrite olejom a navrstvite naň zemiaky a párok. Polejte ich grilovacou omáčkou a posypte strúhaným syrom. Dobre zabaľte, aby syr nevytiekol. Ugrilujte a podávajte so zeleninovým šalátom.