Ruža a jej zázračné účinky v kozmetike

Ruže sú mimoriadne obľúbenou zložkou kozmetickej starostlivosti pre ženy a nie je vôbec ťažké pochopiť prečo. Legenda hovorí, že Kleopatra si pred návštevou Marca Antonia zdobila svoje komnaty lupeňmi ruží, čím chcela zabezpečiť, aby si na ňu jej milý počas svojich ciest pri závane ružovej vône vždy spomenul. Egyptská kráľovná dokonca namáčala plachty svojich lodí v ružovej vode, aby sa uistila, že ju bude jej obľúbená vôňa sprevádzať kamkoľvek pôjde. Ruža však nepredstavuje potešenie len pre naše zmysly, ale má v kozmetickom odvetví oveľa dôležitejšie zastúpenie, pretože jej účinky na pokožku sú pomerne široké. 

 

Čím sú ruže také výnimočné

Už pôvodní obyvatelia Ameriky používali ruže na liečebné účely vrátane liečby popálenín, horúčky, prechladnutia a migrény. Jeden druh ruže je dokonca súčasťou starobylej čínskej medicíny. Ruža šípová je známa vysokým obsahom vitamínu C, čo je dôležitý antioxidant, preto sa z okvetných lístkov ruží vyrába pleťový olej, ktorý je však veľmi drahý a vzácny. Má tiež antibakteriálne a protizápalové účinky. 

 Aký druh ruže sa používa v kozmetike?

Poznáme až 150 odrôd ruží! V kozmetickom priemysle sa najčastejšie používa damašská ruža (Rosa damascena). Vyrába sa z nej telová a pleťová kozmetika, ružová voda, spomínaný vzácny ružový olej a používa sa tiež ako prísada do parfumov. Práve posledné zmienené využitie ruže je dnes už veľmi často nahrádzané syntetickou zložkou, pretože parfumy s čistým ružovým olejom by mali nevyčísliteľnú hodnotu a boli by na trhu takmer nepredajné. 

Ružový olej je esenciálny olej extrahovaný z okvetných lístkov rôznych druhov ruží. Získava sa procesmi, ako je extrakcia rozpúšťadlom, destilácia vodnou parou a extrakcia oxidom uhličitým. Olej sa skladá z rôznych základných chemických zložiek, ako je geraniol, citronellol, linalool, geranylacetát a eugenol. Ružová voda sa, pre zmenu, vyrába namáčaním okvetných lístkov ruže vo vode. Okrem toho je to hydrosolová časť destilátu z ružových lupeňov, vedľajší produkt výroby ružového oleja na spomínané použitie v luxusných parfumoch. 

ruza_hand_lekarenmoja_sk

Blahodarné účinky ruže nielen v kozmetike

 

Aromaterapia. Vôňa ruže dokáže nabudiť zmysly, pozdvihnúť nás z melancholickej nálady a je tiež afrodiziakom. Ak trpíte úzkosťami, nakvapkajte si ružový olej do difuzéra či aromalampy a priebežne ho inhalujte. Rovnaký účinok môže mať aj kozmetika s vôňou ruže. Zaraďte preto ružovú vodu a ružový olej do svojej každodennej kozmetickej rutiny. Ráno prestreknite pleť ružovou vodou a naneste pár kvapiek ružového oleja. Môžete ho používať ako sérum pod pleťový krém alebo namiesto neho. Večer si po sprchovaní ošetrite pokožku telovým krémom, olejom alebo mliekom rovnako s vôňou ruže.

Antioxidačné vlastnosti. Jeden z najhlavnejších benefitov, ktoré ruža môže pleti priniesť. Antioxidanty sú prospešné pre pokožku a výnimkou nie sú ani tie, ktoré sa nachádzajú v ružiach. Tieto konkrétne antioxidanty pomáhajú posilňovať kožné bunky a tie následne 

napomáhajú regenerácii kožných tkanív. Okrem toho antioxidanty v ružiach neutralizujú voľné radikály, čo chráni pleť proti predčasnému starnutiu. Preto sa výťažky z ruží tak často používajú v protivráskových krémoch.

Hydratačné schopnosti. Ruža je mimoriadne vhodná pre všetky typy pleti, obzvlášť však pre suchú a dehydrovanú pleť. Produkty s obsahom ružového oleja chránia pokožku pred vonkajšími vplyvmi a vďaka silným hydratačným účinkom nedovolia, aby sa z pleti nadmerne strácala vlhkosť. Bariéra vlhkosti pokožky je dôležitou súčasťou imunitného systému a pomáha pokožke udržiavať správnu hladinu živín, ktoré sa v nej uzamknú. 

Mladistvý vzhľad. Vitamíny A (retinol) a C sú známe svojim dôležitým zastúpením pri tvorbe kolagénu. Je to štrukturálny proteín v pokožke, ktorý ju udržiava pevnú a pružnú. Procesom starnutia hladina kolagénu v pokožke začína dramaticky klesať, spôsobuje ochabnutie pokožky, vrásky a stratu objemu. Vitamín C pomáha stimulovať kožné bunky a produkciu kolagénu, výsledkom čoho je mladistvejšia a revitalizovaná pleť. Skvele tiež pôsobí na rozjasnenie pleti, vyhladzuje jemné linky a vrásky a tiež drobné jazvičky napríklad po vzniku akné. 

 

TIP: Ružový olej na pokožku používa napríklad aj Vojvodkyňa Kate.

ruza_lekarenmoja_sk

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie